Huisvesting

Huisvesting

 

Elke vogel op zich stelt zo zijn eisen aan de huisvesting.

 

Op de vraag , Hoe groot moet een kooi zijn ?, is een duidelijk en simpel antwoord te geven, een kooi kan nooit groot genoeg zijn , hoe meer ruimte hoe beter, of dit nu voor een kooi binnen of een voliere buiten is maakt niet uit.

 

Wel moet bij het aanschaffen van een kooi rekening worden gehouden met het soort en de grootte van de vogel, een grasparkiet in een papagaaienkooi gaat uiteraard niet, de ruimte tussen de spijlen zullen veelal te groot zijn en de parkiet zal het ruime sop kiezen.

 

Ook zal rekening moeten gehouden met het eventueel plaatsen van een nestgelegenheid in een kooi, deze nemen op hun beurt natuurlijk ook weer ruimte in die ten koste gaat van de bewegingsruimte van de vogel.

 

Ook zal bij de aanschaf van een kooi rekening moeten worden gehouden met de gewoonten van de vogel, een vogel als parkiet of papagaai klauteren graag en zullen dus een kooi met horizontale spijlen nodig hebben, al zullen veel kooien toch al wel twee zijden hebben met horizontale spijlen en twee met verticale spijlen.

 

Als de vogel tam gemaakt moet worden/tam is, is het handig als de kooi van boven open kan zodat de vogel zelf , als hij gewend is om los te vliegen , de kooi in en uit kan, eventueel kan er boven op de kooi nog een stok bevestigd worden zodat de vogel ook bovenop de kooi goed kan zitten.

 

Voor een buitenvoliere , zeker een gezelschapsvoliere met diverse soorten vogels, zal rekening moeten worden gehouden met de maaswijdte van het gaas en de keuze van het materiaal waarvan de voliere gebouwd word , hout is natuurlijker , maar een aluminium constructie is natuurlijk wel degelijker met het oog op slopen door de vogels, waarvan zeker de parkietachtigen nogal een handje hebben.

 

Verder zal bij het bouwen van een buitenvoliere rekening moeten worden gehouden met een tocht en vorstvrij nachtverblijf, afhankelijk van het soort vogels dat gehouden wordt , kan eventueel nog verwarming in het nachthok gedacht worden.

 

Bij het bouwen van een houten voliere , is het raadzaam om deze op een betonnen rand/muurtje te plaatsen om tegen te gaan dat het hout direct in aanraking komt met vocht uit de grond, wat de levensduur van de voliere verlengt.

 

Ook zal ,zowel in een kooi als in een voliere ,voor een vochtopnemende bodembedekking moeten worden gezorgd, hierbij is te denken aan zand, beukensnippers etc.

 

Als voerplaats in kooi en voliere zal moeten worden gezorgd dat deze zo is opgesteld dat er zo min mogelijk kans is op uitwerpselen en ander vuil in het voer en water

 

De Koninklijke Vogelvrienden Essen