Zebravink

De kweek

 

Voorinfo: het belangrijkste wat men nodig heeft als men wil gaan kweken is natuurlijk een koppel zebravinken: een pop en een man (Nogal logisch...)

 

Tijdens de kweek is het belangrijk dat men niet teveel veranderingen gaat aanbrengen aangezien dit de vogels kan verstoren. Als men een plant of dergelijke wil plaatsen dan doet men dit best voor of na de kweek maar niet tijdens de kweek.(zebravinken zijn geduldige vogels dus ze zullen niet fel op reageren op een wijziging, maar toch, je weet maar nooit!)

 

Nestkastjes

 

Zie ook dat er altijd genoeg kastjes aanwezig zijn als men meerdere koppels heeft, omdat er anders misschien ruzie van kan komen als enkele koppels dezelfde nestplaats uitkiezen. Het nestkastje om in te kweken is best rond de 10 cm breed, hoog en diep. Men kiest het best gesloten kastjes maar dit is geen noodzaak (halfopen kan ook,sommige zebravinken verkiezen dit zelfs).

 

Stap 1

 

Zorg ervoor dat je een pop en man tesamen zet en dat deze goed gekoppeld geraken. Dit is belangrijk, want als het koppel niet goed gekoppeld is, kan dat later voor problemen zorgen.

Een voorbeeld hiervan is dat de jongen zouden kunnen verwaarloosd worden.

Eenmaal gekoppeld (samen slapen, elkaar pluimen,...) kan je overgaan naar stap 2.

 

 

Als je met meerdere koppels gaat werken, zie dan wel dat je meer dan 2 koppels hebt, anders bestaat het gevaar dat de mannen of de poppen teveel met elkaar gaan vechten. Als je bv. 3 koppels hebt en er beginnen 2 mannetjes te vechten dan is er veel kans dat het derde mannetje er zich mee komt bemoeien zodat de vechters ermee ophouden. Hierdoor wordt vermeden dat 2 mannetjes elkaar verwondingen toebrengen: voordat er iets ernstig kan gebeuren komt het 3de mannetje tussenbeide .

 

Stap 2

 

Nestmateriaal kan in de kooi gelegd (dit mocht ook al bij stap 1 gebeuren) worden, zodat de vogels in het daarvoor voorziene nestkastje hun nest kunnen bouwen.

En dan is het wachten op de eieren. Nestmateriaal kan vanalles zijn, wat vaak gebruikt wordt, is sisaltouw en kokosvezel. Dit kan je meestal in elke dierenwinkel kopen die zich een beetje bezighoudt met vogels. Maar het hoeft niet noodzakelijk deze materialen te zijn. Ik bijvoorbeeld, gebruik meestal hooi dat ik bijknip opdat het niet te lang zou zijn, zo'n 10 a 15 cm. Wanneer de vogels hun nest bijna af hebben, geef ik hen mos of andere zachte materialen, op die manier bedekken ze de bodem van hun nest met zachte materialen ipv met hooi. Als je het mos in het begin geeft, vermengen ze het met de rest van het nest of leggen ze het onderaan en dan heeft het geen nut. Als de pop dan eenmaal begint te leggen, zorg er dan voor dat ze niet meer dan 6 eieren legt, als ze dit toch zou doen dan kan ze ze niet allemaal bebroeden. Met als gevolg dat er af en toe eieren helemaal afkoelen en zich dus niet ontwikkelen, je kan zien welk ei als laatste gelegd is door de andere te voorzien van een streepje dat met een potlood geplaatst is (héél voorzichtig welliswaar). Als je dit niet durft, dan kan je gewoon het ei wegnemen dat je denkt dat het laatste gelegd is, (dit kan je zien aan de kleur) de anderen worden dan al +/- 5 dagen bebroed en hetgene dat laatst gelegd is zal lichter lijken.

 

Aangezien het niet simpel is (de eerste keer) om te zien of een ei al dan niet bevrucht is heb ik hier 2 foto's geplaatst die goed laten zien hoe een pas gelegd ei eruit ziet en hoe een ei dat 5 dagen bebroed is eruit ziet. Links ziet men het pas gelegde ei en rechts het ei dat 5 dagen bebroed werd: we zien duidelijk de bloedvaten door het ei lopen.

 

 

Stap 3

 

Meestal begint de pop vanaf het derde ei te broeden.

 

Evolutie van de eieren en de jongen

 

· De eieren worden zo'n 12 a 14 dagen bebroed.

 

· Bij het uitkomen van de eieren moet voor de ouders voldoende voedsel klaarstaan. (geschikt voor jonge vogels is brood waarover men water laat lopen dat men vervolgens uitknijpt)

 

· Als je de jongen wil ringen dan moet dit op de 7de of 8ste levensdag gebeuren.

(Het ringen: voorste 3 teentjes samennemen en achterste teentje tegen de poot houden en ring

erover schuiven.

 

· De jongen vliegen af rond hun 20ste levensdag (dit hangt af van jong tot jong).

 

· Zo'n 2 weken nadat ze zijn afgevlogen mogen ze van hun ouders verwijderd worden en na 2 tot 3 maanden zullen de jongen op kleur zijn.

 

· Na 90 dagen zijn de jongen geslachtsrijp, dus let op dat je de poppen en mannen op tijd van elkaar scheidt.

 

 

De Koninklijke Vogelvrienden Essen