Meelwormen kweken

 

 

Voeding

 

Meelwormen kweken

 

 

Neem een aantal bakken van ca 40 x 30 x 10 cm en zorg dat de bovenrand glad is zodat de meelwormen en kevers niet uit de bak kunnen kruipen, overdek deze met vitrage of horregaas.

 

Vul de bak(ken) met een laag van 3-4 cm zemelen en leg in het midden van de bak(ken) een stukje aardappel of appel/peer of wortel, probeer zoveel mogelijk om direct contact van de aardappel, etc.etc. met de zemelen te voorkomen , dit kan schimmelvorming en meelmotten veroorzaken, wat de hele kweek van de meelworm zal doen mislukken.

 

In deze bak(ken) worden een hoeveelheid meelwormen gedaan, zorg er wel voor als je de bakken gaat stapelen dat er voldoende ruimte tussen de bak(ken) blijft voor de beluchting.

 

De in de bak(ken) geplaatste meelwormen zullen zich na een antal dagen gaan verpoppen, een dag of 25 later , bij een temperatuur van ca 25 graden zullen de verpopte larven een kever worden( nij een lagere temperatuur zal deze tijd iets langer zijn).

 

Leg een doek of stukje karton in de bak(ken) , deze zullen door de kevers worden gebruikt om eitjes onder te leggen.

 

Tusentijds zal er ook regelmatig een vochthoudend producht zoals de eerder genoemde aardappel etc. moeten worden toegevoegd, probeer intussen de zemelen zo min mogelijk aan te raken , ook zal regelmatig wat verse zemelen moeten worden toegevoegd, echter niet een te dikke laag om verstikking van de meelwormpjes en kevers te voorkomen( maximaal 5 a 6 cm.)

 

Na een dag of 14 zullen de eitjes uitkomen en zullen er jonge meelwormpjes in de zemelen gaan leven,de kevers zullen teruggezet worden in een andere bak, na een aantal weken zullen de wormpjes er moeten worden uitgezeefd en in een andere bak worden gedaan.

 

Op deze wijze zal er na een periode van ca 8 weken een veelvoud zijn van het aantal wormen dat in de bakken werd gedaan.

 

Door met meerdere bakken te werken zal er op deze wijze altijd een hoeveelheid verse meelwormen voorhanden zijn.

 

De totale cyclus van meelworm >pop>kever>eitjes>wormpjes zal ongeveer 4 tot 5 maanden duren , afhankelijk van de temperatuur, bij een lagere temperatuur zal deze tijd iets langer zijn.

 

 

 

 

 

De Koninklijke Vogelvrienden Essen