Ziekten

Voorkomen van ziekten

Zorg ten allen tijde voor een schone en droge , tochtvrije ruimte voor de vogels.

Naden en kieren in de leefruimte zoveel mogelijk voorkomen , overige naden en kieren goed schoonhouden, en regelmatig ontsmetten.

Zorg ervoor dat het voer en (bad)water voor de vogels vrij blijft van ontlasting en andere vervuiling, water elke dag verversen, daarom deze nooit onder de zitstokken plaatsen.

Zorg voor een voldoende gevarieerd menu in de voeding, welke voor uw eigen vogel het beste is verschilt uiteraard per vogel, grit , maagkiezel , en schoon (bad)water moet altijd voorhanden zijn.

Wat te doen bij een zieke vogel?

Zieke vogels moeten zo snel mogelijk van de andere vogels gescheiden worden om besmetting te voorkomen, zieke vogels bij voorkeur op een warme plaats zetten, en behandelen aan de aandoening.

Bij twijfel over de wat de vogel mankeert, altijd een dierenarts raadplegen ,veel symptomen van verschillende aandoeningen komen met elkaar zo nauw overeen dat een fout in de diagnose snel gemaakt is en dat de vogel met verkeerde middelen zal worden geprobeerd beter te maken

Hoe zie je dat de vogel ziek is?

Zieke vogels zijn veelal te herkennen aan lusteloosheid, niet of bijna niet eten , bol zitten , of veel slapen overdag, of dunne ontlasting.

Om dit afwijkende gedrag te kunnen vaststellen, moet de vogel wel in alle rust geobserveerd worden, als men in de of vlak bij de kooi staat, zal de vogel zich anders gedragen en zullen deze symptomen niet of nauwelijks zichtbaar zijn.

Soorten aandoeningen

Er zijn verschillende soorten aandoeningen bij vogels welke onder te verdelen zijn in groepen o.a

Virusziekten

veel voorkomende varianten hiervan zijn:

(klik op de naam voor een omschrijving van de ziekte)

Pokken

Pseudovogelpest

Draaihalsziekte

Psittacose

Bacteriele ziekten

Medicijnen

Ziekenkooi

De Koninklijke Vogelvrienden Essen